Thursday, April 28, 2011

sengal~~



weee~~~ (sengal)
argh..nak bg taw..hari kan sya sedikit mereng....
knapa???
tah la....tension sbb xde sape nak teman sya td kot...hahaha
giler...g putrajaya sorang2....
waaa~~~ bukan ape, mls la saya nak blik umah....
sjak akhir2 nie..sya rase mcm nak crik ketenangan sat....
tp xjumpa tempat tu...ade sapa2 le bg idea kat sya....
lg pon kat putrajaya tu...jlan2 jer..xberani nk lepak...lagi pon panas...nntik burn la...haha

mmg hari nie tension...
saya nie klo tension..suke merepek....
maka dengan itu....faham2 la...klo sye merepek maknanyer tgh tension la yer...

k la..papai... =)

argh!! klakanyer



muyskil + pelik + tertanya-tanya....hahaha
nak tau kenapa aku kata cam nie...hehehe. dari semalam...sampai sekarang nie...(malu la pulak nak bg taw...)
aku asyik terbaca cerita ttg perkahwinan + pasangan + jodoh dan sewaktu dengannyer la...waaaa~~~(jerit dalam hati) klaka giler klo di pk2, yang x le bla..pagi tadi la...pas solat subuh...aku buka tv 106 (astro oasis)...tajuk dye..bersama dato' dr fadzilah kamsah....aku mmg minat giler la dgn dr fadzilah nie...aq pon tgok la rancangan dye...dengar pnyer dengr....rupa2nyer citer ttg suami isteri....OMG klakanyer, pagi2 dah buat aku gelak....mana x nyer...dari semalam kot asyik terdengr n bce note kat FB...sume pasal perhubungan suami isteri...xpon...ttg isteri soleha....oooooo....wah!!..mmg x le bla dengan note2 yang aku bace.....
bukan ape...masalahnyer...klo bnyk sangt bce note2 mcm nie...hati aku nie pon terdetik untuk kawen jugak..hahaha....argh!! ape la otak nie....dok pk sal kawen plak....mcm2 betul....tah ape2 tah...

lupakanla citer di atas...kang tambh di pk...mkin teringin lak nak kwen..bahaya2....tanggungjawab besar kot...kawen tu bukan perkara mudah..tanggungjwab oke....klo baik tanggungjwab tu..surga la....klo x baik..allaha'lam.....x dopek den nolongnyer...haha.

oke la..sampai sini dlu jer la....saja nak tulis kat blog, sbb dah lama sangt terbuku di hati....klo dapat lepas kan at least dapat kurangkan sedikit....mana xnyer...depan, belakang, kiri, kanan, sume citer sama...huish!!! xkesah la..sukurangnyer aku dapat ilmu...walaupun x kawen g.....even nk kawen pon...calon x dok g...xkesah la...jodoh pertemuan di tangn tuhan...aku just kne enjoy dengn apa yang ada..
yesterday is history, tomorrow is mystery and today is gift...
hargaila apa yang ade pada kita skrg nie...=) smile always what ever problem that u faces......


Wednesday, April 27, 2011

TETIBE TERPIKIR PASAL JODOH



salam sejahtera~~~ uhu...
ari nie terbace citer tentang jodoh...nie mula2 bce blog mmber aku...cik ena pnye blog...
(cik ena..tgok, tetibe saya nak tulis ttg jodoh gak hehehe(gelak sopan))

JODOH....erm~~ betul la kata mmber aku...tgok kawan2 yang lain kawen, tetiber terdetik di hati..."bila pulak aku nak kawen"sedangkan calon pun tak jumpa lagi....tp klo bagi aku...kwen nie belakang citer...klo dah jumpa nntik. insyaallah....huhu...

cakap pasal couple pulak...aku pernah la bercouple, itu pon sbb mmber aku cadangkan...di sbbkan nk mencuba cadagan mmber tu...aku pon couple la dgn si polan nie...xsampai setahun pon couple...nak kata sayang tu, sayang la jugak..sbb couple pnyer pasal...xtau la sayang sbb Allah...atau sayang sebab lain...lepas putus...sedih la jugak...tipo la klo xsedih....dia lelaki yang baik...tp kami putus, mugkin di sebabkan aq xbersedia untuk couple...ssb tu aku lepaskan dia...biar la si dia mencari kebahagian dia sendiri..dan alhamdulillah, si dia pon sudah mnjumpai seorang gadis yang sesuai dengan diri dia...tp aku jer yang still single n mingle...sampai sekarang...teringin jugak nak bercouple...tgok mmber2 lain dah ade pasangan masing2...


tp bagi aku, kali nie klo tercouple tu..harap2 la bole jdi yg halal bg aku...insyaallah..teringin jugak nak jumpa pasangan idup yang bole time diri kita seadanya....bukan senang nak crik seseorg yang bole terima diri kita seadanya....klo sekadar kata2 "saya terima diri awk seadanya" itu hanya kata2 jer oke...without prove!!. semua org boleh berkata2, untuk melaksanakan kata2 itu adalah sebuah tugas...korang mesti xsuke kan dengan tin kosong yg x berisi ape2, begitu juga la dengan kata2 kosong....hanya kata2, tanpa isi...atau dengn kata lain, tanpa keikhlasan di hati....

Tuesday, April 26, 2011

HARI NIE MMG TENSION GILER!!!



al kisah....knapa aku tension hari nie??...waaaa....(jerit di hati jer)
sampai menangis aku di buatnyer...
begini ceritanyer...sbelum gerak keje tadi..aku dah cakap dengan bos...yang aku nak g TH selborn untuk settle kan bill elektrik, mana xnyer...dah hampir 3 bulan dduk office tu, still xdapt bill letrik...
masa nk g TH selborn tu, skit lagi nak langgar moto...kesian dak moto tu, mintak2 perjalanan pergi pulang dye baik2 je...amin...(riso, sampai getaq lutut)
masa dah sampai kaunter pertayaan...aku tanya la pasal bill letrik yang...aku tanya dia..
"knapa tempat yang saya duduk nie, still xdapat bill elektrik?? sedangkan dah nak hampir 3 bulan kami xdapat bill"....lepas encik kaunter tu semak2 dye pon mjawab "kami x kluarkan bill sbb ade tunggakan sebanyak RM700++ pada bulan 7/2010, awk duduk office tu dah bape lama"
aku pon mjawab "akhir bulan satu, tahun nie"....pastu dye pon jwab..."awak suruh owner tempat awk bayar bill tertunggak nie...lepas bayar, bru kami keluarkan bill"
((bgitu la dialog kami sewaktu di kaunter....))

lepas settle, aku pon keluar la dari situ...n telefon bos, ttg kejadian tadi...yang x boleh bla...aku lupa kat mana aku park kete aku...(problem2 nie la masalh aku)..sbb masa kluar dari kete, aq  lupa nk tgok no park..itu di sebabkan nak cepat pnyer pasal...(kononyer la nk cepat)
pastu aku terjumpa seseorg kat bangunan tu...org tu mcm baya bapak aku kot (lebih kurang la)
nak di jadikan cerita, org tu la yang tolong aku carik kete....(aku x mintak tolong pon, dye yang tetibe teman aku carik kete)...lepas jumpa kete...bole pulak dye mintak no tepon aku...klaka giler..panas hati aku time dye mintak no tu, ape motif dye mintak no aku?? ikhlas ke x dye tolong aku carik kete...??alasan dye klo nak keje senang...aku bg la no bos aku...pastu dye kata dye nak no aku jugak...sengal giler...aku dah sumpah serapah dah....dah la kat car park tu aku gan dye jer....aku rase untuk selamatkan diri..aku pon bg la...dia hantar sampai kat kete tu...xle bla...cuak + seram sume ade...
tension pnyer pasal sampai salah jalan untuk blik office.

sampai office, bos suruh kol owner..aku pon kol la pasal bill letrik tu.....dengan sopan dan nada lembut, aku pon bg tau la pasal kes td (bill letrik)....dye suruh aku bayar bill letrik yang tertunggak tu...aku cakap la "auntie, klo nak sya yang bayar..sya kene cakap kat bos saya dlu" pas tu dye tengking aku plak... " U DAH BANGUN TIDOR KE BELOM AMOI?? u sudah pakai itu letrik u mau suruh saya bayar? u mau bg saya mati oooo" pastu aku mintak la dye datang office untuk tgok kertas tunggakkan tu...dye kata nak datang hari sabtu...pastu aku jwab, ofis tutup sabtu....pas dye kata dye nak datang hari jumaat...pas tu deal la...hari jumaat...pastu dye mintak aku byr bill tu dlu....giler..RM700 aku nak cekau mana duit??? pastu kene tengking lagi....aku dah getaq tangan...tahan bengang, pastu cuak jugak la...sbb 1st time kne tengking....
pastu menangis....argh~~~ buruk giler muke time nagis td...
pas tu aku pon kol bos, dengan nada lepas nangis....aku xtaw bos paham ke x citer aku...sbb tension + nages...merapu la aku ckp gan bos tadi....pstu bos kata "xpe mie, biar sya tepon owner tu...awk releks yer"
baik betul bos aku....mmg seorang yang memahami....


pastu selang bape minit....bos kol aku..."mimie saya dah tepon owner tu, awk fax kan jer surat tu pada dye...dye kata dye nak byr hari nie" pastu bos anta msg...suruh kol owner tu pas fax surat tu.....dalam mind, nak kene kol owner tu balik?? keje pnyer pasal...aku pon kol la lepas fax surat tu...masa kol dye, pergh..!!lembut giler suara dye....siap cakap "THANK U AMOI"....xpaham aku dengn owner tu...

nie la citer nyer....sabar jer la yang aku mmpu....nak marah balik, x byk point. kang malu sendiri...bahaya kot...k la...sampai sini dlu...papai. owh ye, bos bg balik awal...tp aku x balik umah...aku jalan2, sbb nak kurgkan tension.. wee~~~


Saturday, April 23, 2011

PENING KEPALA MAIN SUDOKU

HUH!!!
tu jer la yang mampu aku lepaskan.....haha
sengal giler aku hari nie....lepas main sudoku jadi mereng buat seketika...tp seronok...huhuhu(seronok la sangt)
hurm~~main soduku mmg menguji minda..aku dah jawab hampir no 13...tp just 2 jer yang betul...
bila tah nak betul semuanya...mmg betul2 kne fokus klo main sudoku nie...xle ade gguan....
soduku2, aku main permainan sudoku nie sbb xnak pk pasal benda yang aku xpatut pk...
dengan main sudoku nie aku bole fokus...focus dengan number....
even aku jadi tension klo xdapat jawapan...it's more better rather than i thinking about smthing that does't give me any benefit....at least with sudoku, my mind always work...hehehe...
i hope with playing sudoku it will avoid me from become Alzheimer..weeee~~

skrg dah 23 april..ade pesta buku antarabangsa...teringin sangt nk pegi...
tp....kne cut budget la....
xkesah la..ape2 pon esok, insyaallah..klo xde ape2 yang menghalang..
insyaallah, dapat g pesta buku tu....hehehe....

Wednesday, April 20, 2011

I'M NOT FEELING WELL TODAY....



today i'm not feeling well... 
cough + head ache....wah...almost will get fever....
tp malas  nak makan ubat....sbb ubat xsedap.....
tp nasib baik tadi bos suruh cuti....bole la luangkan masa dengan spongebob n bantal2 aku...
mak aku kat rumah pon sakit jugak.....
dia kata dia pon sakit kepala jugak..pastu sakit kat tumit dia xsembuh2...
kesian pulak kat mak...dah urut dah kaki dia..tp dia kata kaki dia still sakit....
rasenye..nak kene belikan dia detox agaknyer....
xpe..insyaallah nantik aku bli kan....
mintak2 mak aku cepat sembuh..amin.....
Ya Allah beri la kesihatan tubuh badan yang baik untuk kedua org tua ku...
amin..allahuma..amin...

k la sampai sini dlu...nak kne g makan ubat gak...kang lambt plak sembuhnyer....
papai... =)

Sunday, April 17, 2011

HARI KU

hye....wah!! hari nie satu hari x kluar dari rumah....kluar pon just sapu halaman rumah..hehe
aktiviti aku hari ini adalah....::
1. menghadap laptop on9 facebook..itu pun sbb bace article xbuat ape pon...mana xnyer article hari nie best2 kot...hehe. mcm2 kesah aku bce....tp kan, bnyk2 article yg aku bce..more to marriage.. haha..klakanyer. mcm xde tajuk lain jer...ape2 pon bila dah bce, mmg best..bg aku yg x kawen nie, just bce untuk pengetahuan masa depan..hahahaha (xle bla statement)..tp aku ade bce article ttg penghinaan nabi kita Muhammad saw. citer dye mcm nie...cashier kat carrefour tegur pakaian seorg customer berbangsa cina yg ade gambar babi memakai serban dan anjing yang brtudung. x sampai aty la nak taip dengan lebih lanjut...takut tersalah taip. pastu tersalah faham...nie url article tu

2. aktiviti yang ke2 pulak, aku buat donut untuk kali yang ke 2...wah, tp x xbest sangt la yang hari nie punyer...hehe. 

3. tgok maharaja lawak, xtp xdapat tengok habis...sbb line lemau giler...

4. kemas rumah sebelum mak balik umah...klau x nantik rumah nie ade org mnyayi...hahaha

nie jer la aktiviti yang aku buat sepanjang ade kat umah...hehehe. 

oke la takat nie dlu..adik aku nak gne laptop, dye dah bising kat sebelah aku nie...papai, wsalam.

Saturday, April 16, 2011

DONUT PERTAMA AKU....

wah..hehe..sukenyer aku hari nie..mana x nyer...first time buat donut menjadi kot. 
alhamdulillah...=) wee~~ mula2 nak buat tu tawakal jer la...
huh..xsangka pulak menjadi...alhamdulillah sekali lagi.....happy nyer rini...my donut menjadi tuh!! huhu


Ini la hasil donut aku yang aku buat pagi tadi...donut nie aku dapat makan satu stengah jer...
yang lain sume adik2 aku yang makan...alhamdulillah bole tahan rasenyer....(puji diri sendiri la pulak)

:: Resepi donut...
  • 1kg tepung gandum 
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1 paket yis 
  • 1 1/2 mug air suam
  • 1 sudu kecil gula
  • 5 sudu besar planta/majerin
  • 1 sudu besar kentang lecek
  • gula aicing 
cara membuat::
  • bancuh yis dengan air suam dan gula, kacau sampai berbuih dan ketepikan sebentar hingga yis mengembang.
  • gaul tepung gandum, susu tepung, kentang lecek dan planta/majerin hingga berderai (jadi ala2 breadcrumbs) 
  • masukkan bancuhan yis tadi.
  • gaul uli hingga sebati, mula2 adunan akan melekat sikit kat tangan, tapi terus menguli hingga tidak melekat lagi.
  • biarkan doh naik sebentar baru canai untuk di tekap gune acuan donut/ buat secara manual pon bole.
  • biar naik lagi then bru goreng...

Friday, April 15, 2011

Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita!

ANDA BEGITU BERHARGA!!

Sebelum tu nak bagi tau..cerita nie saya copy paste dari nota facebook yang saya dah baca...

sambil memegang wang sejumlah RM100, dia bertanya kepada hadirin..


"siapa yang nak duit ini??"


kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat..


"saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda, tapi sebelumnya perkenankan la saya buat ni dulu"


dia berdiri mendekati hadirin. Wang itu diramas-ramas dengan tangannya sehingga renyuk, lalu bertanya lagi,


"siapa yang masih mahu duit ini??"


jumlah tangan yang mengangkat tak berkurang "baiklah" jawabnya


"apa jadinya bila saya melakukan ini.."


ujarnya bila menjatuhkan wang itu ke lantai & melenyek.lenyekkan dengan kasutnya. Meski masih utuh, kini wang itu jadi amat kotor, lusuh dan amat renyuk.


"ok, sekarang masih ada yang berminat?"


tangan-tangan yang angkat ke atas masih tetap banyak


"hadirin sekalian, anda baru saja menghadapi sebuah pelajaran penting.


apapun yang terjadi dengan wang ini, anda masih berminat kerana apa yang saya lakukan tidak akan mengurangi nilainya, biarpun renyuk, lusuh & kotor, wang ini tetap bernilai RM100 juga.


dalam kehidupan ini, kita pernah beberapi kali terjatuh, terkoyak dan di penuhi kotoran akibat keputusan yang kita buat dan situasi yang menerpa kita dalam sesuatu keadaan dahulu. dalam keadaan seperti itu, kita merasa tudak berharga, tak bererti. padahal apapun yang telah &akan terjadi, anda tidak akan pernah kehilangan nilai di mata mereka yang mencintai anda, lebih-lebih lagi di mata Tuhan..


jadi walau bagaimana kotor pun anda, anda masih mempunyai nilai yang tersendiri. sayangila diri anda, bertaubat jika membuat dosa, terus berusaha jika gagal kerana diri kita sebenarnya amat berharga. dan jangan lupa kita adalah makhluk Allah yang di pandang sama, hanya iman dan takwa yang membezakan kita.


::...jangan jadikan "rasa berdosa" sebagai penghalang untuk maju kedepan!!"

THANK U BOSS

Assalamualaikum~~
weee~~
alhamdulillah, hari nie aku dapat balik awal...
lepas org balik dari solat jumaat td, aku tepon bos...
mula2 ckp sal kerja la...pastu aku mintak balik awl la...sbb keje x banyak mana pon..
tp masalahnyer, aq lupa nk punch card larh...hehe
xcited sangt nk balik, smpai terlupa nk punch card...
kerja aq kat tempat tu as personal assistant jer...
nie la kerja pertama aq...lepas abis study...
alhamdulillah, mungkin ini adalah rezeki aq,
walaupun jauh dari rumah aku...mungkin ini adalah rezeki yang Allah SWT nak bg kat aku..
hehe...syukur2..alhamdulillah....

P/S:: untuk bos (yuslaily binti yunos) terima kasih saya ucapkan kepada bos kerana telah mmebri saya peluang pekerjaan dan terima kasih juga...kerana bos mmpercayai saya sebagai assistant bos...insyaallah sya akan buat yang terbaik!! =) wee~~~

wsalam...

huisshh!!

hari ini aku edit blog kat my ofis..yuhuuuu~~
kesian kat boss..bulan nie dah kurang dah customer order bengkung...
Ya Allah murahkan la rezeki my boss, i luv her like my sister...
semoga bos sentiasa di murahkan rezeki amin~~~

ape2 pon aku kne always smilee~~ =)
bcos..klo aq tension2 makin bertambah buruk muke aq..haha
(mcm lawa jer muka tu..weekk)

owh yer..aku nak bg peringatan la...even just gne blog jer, aku xberani nak msg or tepon dye
maklumla org nyer bz...
kepada follower saya (yg xletak gambr)...anda berhutang dgn saya...
awk kata petang smlm bertarikh 14/4/11 awk nk kol...tp still x kol pon???
saya xnak kol awk sbb sye xnk ggu awk...
hehe....=)

oke la...papai....
wslam~~

apabila suami nak mintak kawen lagi..

Assalamualaikum~~
huh~~hari nie aku nak berkongsi sebuah cerita la...bagi aku cerita nie kelakar taw..nk taw bagaimana kesahnyer??? bce la petikan cerita DI BAWAH ini...tajuk cerita ini..
"bila suami nak mintak kawen lagi..then isteri pon...."

..dialog suami isteri.. Seorang suami sedang mencari-cari helah untuk membolehkan dia berkahwin lagi.
Antara alasan yang diberikannya:

Suami : Lelaki kawin 3 baru lah sah
Isteri : Kenapa pula?
Suami : Cuba terjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris, "satu" is one, "dua" is two, "tiga"
isteri (is three). Baru betul dan sah!.

Isteri : Tapi abang kena faham Bahasa Inggeris, terutama tentang "singular" dan "plural"
Suami : Berkenaan apa tu?
Isteri : Satu tu "Singular"; dua atau lebih "Plural"
Suami : Contohnya?
Isteri : One car sebagai singular, two cars sebagai plural. Apa bezanya?
Suami : Ohhh... tambah huruf "s" untuk yang plural
Isteri : Betul tu. Sama juga la untuk abang
Suami : Macam mana pula boleh sama?
Isteri : Satu isteri abang MAMPU, jika dua isteri dah jadi plural, maka abang MAMPUS, tambah "s" je, kan?

Lepas daripada tu, si-suami tidak pernah lagi berceritakan hasratnya untuk berkahwin lagi...


p/s: maka dengan itu...kepada lelaki...berhati2 la yer apabila berbincang tentang penambahan isteri...=)

Monday, April 11, 2011

my boss give me time to rest!!! =)

yippie....bos bg aku rehat. seronoknyer...bole la tdo2. tp petang karang kene g TNB pulak..hehe. xkesah la ape pon...kerja tetap kerja kan?? hehe...thank again to ma boss.. 
owh ye..aku nk bg taw la...kenapa erk hati aku gelisah~~~ huis!! xsuke, xsuke, xsuke la...
xske la klo gelisah2 nie, ish!! ya allah penat la klo gelisah2 dengan benda yang x pasti..
ape2 pon...tawakal jer la yg aku mmpu... =)

Saturday, April 9, 2011

YA ALLAH

"Ya Allah baguskan agamaku karena ia peganganku. Baguskan duniaku krn disitulah hidupku, & baguskan akhiratku karena tempat kembaliku. Jadikan hidupku ini kesempatan utk memperbanyak amal soleh & jadikan matiku tempat istirahat dari semua keburukan. (HR. Muslim)"


erm....aku suke la dengan ayat kat ats nie...amin ya rabbal alamin...

Friday, April 8, 2011

Apabila luahan hatiku keluar~~~

URM~~~hari nie dah ary jumaat dah. cepat nye dah hari jumaat. x sangka aq..ape2 pun semoga hariku dan hari2 keluarga ku di berkati Allah swt. amin allahumma amin~~~ aq tulis blog nie, sbb aq nk bercerita, aq x taw npe hari nie aq riso sangat..riso sbb terlalu banyak tanda2 kiamat di depan mata. Ya Rabb lindungila aq dan keluarga ku di dunia dan akhirat...semoga kami sekeluarga dapat bertemu semula di Surga mu YA Allah...ya Allah aku tahu yang aq tidak layak untuk ke syurga mu Ya Allah, tapi aku tak sanggup ke neraka Mu yang teramat panas dan bole di katakan terlalu berganda panasnya ya Illahi...Ya Allah jantung ku berdegup kencang apabila memikirkan seksaan terhadap ahli neraka. Ya Allah jujur ku katakan, bahawa aku seperti tidak sanggup untuk menghadapi akhir zaman ini yang bakal bertemu dengan "dajjal". ya Allah kuatkan la iman ku, bantu la aq...jangan la Kau menarik balik hidayah yang Kau berikan kepada ku, Sesungguhnya hidayah itu adalah milikmu...sesungguhnya nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa keimanan umat nabi di akhir zaman adalah senipis kulit bawang (xpasati sangat statement dye..tp statement iman snipis kulit bawang itu yg aku pasti)..
Ya Allah jika ajal datang menjemputku, mati kan la aku dalam keadaan usnol khotimah..dan sempat mengucapkan kalimah lailahaillallah muhammadur rasullullah....ya allah, aq bersyukur kerana aq di lahirkan dalam keadaan islam...subhanallah xhenti2 aq berdoa semoga Kau sentiasa melindungi aku dan keluarga ku di dunia dan akhirat, tidak lupa juga kepada saudara mulimin dan muslimat....amin allahumma amin....

note:: aku menulis di blog nie, bukan kerana ingin menunjuk siapa diri aku...tetapi ape yang tertulis di blog ini hanyalah luahan dari hati aku sendiri. Allahua'alam...