Friday, July 29, 2011

just click ur PAHALA & DOSA

assalamualaikum~~ apa khabar reader....
waghh...tajuk diatas sungguh xboleh bla yer...hehee. tak de la sbernarnyer aku nak berpendapat jer tentang tajuk dia atas tu.

bagi aku zaman TEKNOLOGI sekarang nie sume benda kita boleh dapat dengan cepat DOSA & PAHALA also include yer dengan kata lain DOSA dan PAHALA hanya di hujung jari. Aku bukannyer ustazah atau penasihat untuk bg pendapat...tp hanya manusia yang biasa yang ingin berpendapat..(cewah~ xle bla statement). Oke, korang cer fkir sejenak...kita amik contoh paling dekat "FACEBOOK"...kat lama sosial ni macm2 kita boleh buat, example; kutuk orang, menghina seseorang,berdakwah, kongsi ilmu dan sewaktu dengannyer...

my equation are: FACEBOOK + GOSSIP = DOSA
                          FACEBOOK + KONGSI ILMU = PAHALA (insyaallah)

Maka betul la kan...JUST  CLICK macam2 kita boleh dapat...pahala dan dosa pon tak terkecuali. dunia2. oke now, kita just pilih "left click" or "right click"....

p/s: ini hanya pendapat aku semata2 tentang zaman technology skrg nie..kalo ada salah dan silap..mintak tunjuk ajar...apa2 pon keadannyer semoga kita semua dipelihara olehNya dari tipu daya dunia..insyaallah

Sunday, July 3, 2011

SAKIT

urm...hari nie tetiber jer rase terfikir tentang sakit....ape yang korang fikir about sakit?? hehehe....
SAKIT? apa yang aku bace dari buku2...sakit itu normal. klo sseorang tu x sakit dia bukan seorg yg normal...bersyukurla kepada org yg pernah merasa sakit....ssungguhnya Allah swt itu menciptakan perasaan sakit itu kerana ada sebab dan hikmahnya....dengan adanya perasaan sakit, kita bole merasa ape yang org lain rase..korang try bayangkan....klo sseorang itu tak pernah ada perasaan sakit...apa akan terjadi pada diri nya? adakah dia bahagia...kerana walaupun tangan terpotong mereka still xde perasaan sakit....owh yer, aku pernah bace 1 buku nie...ada seorang budak yang dilahirkan tanpa perasaan sakit..sehinggakan budak itu sanggup mencederakan diri sendiri dengan giginya kerana tiada perasaan sakit pada dirinya..sehinggakan kedua org tuanya terpaksa mencabut gigi2 nya supaya tidak lagi mencederakan/ membahayakan dirinya  dirinya sendiri...

"SAKITNYA!!!" itu la ungkapan yang selalu kita ungkapkan apabila merasa 1 kesakitan....sebahagian org, xsuke merasa sakit....mereka akan mmpersoalkan apabila mereka di timpa kesakitan...ayat yang selalu keluar dari mereka..."kenapa aku sakit?". "kenapa mesti aku yang sakit?", "aku xnk sakit..aku nk baik selalu".....subhanallah, alangkan indahnya klo kita tahu hikmah di sebalik sakit itu...setiap yang belaku itu, tidak ada yang namanya "kebetulan" itu la yang aku bace dalam sebuah buku....semua yang berlaku pada diri kita adalah takdir....

aku pernah merasa sakit...ya Allah, sakit sangat-sangat. hampir setiap hari aku menangis kerana di sakiti oleh sseorang...sakit hati aku nie, hanya Allah sahaja yang tahu...waktu aku sakit tu, aku memang down gila2..dalam class pon asyik pk benda tu jer sampai xbole focus ape yang aku belajar. Tapi bila aku fikir2 balik sekarang nie...aku ingin mengucapkan terima kasih kepada org yang telah menyakiti hati aku. klo dia tak sakiti hati aku dulu, aku xjadi seperti sekarang...(nak tau ape yang aku jd sekarang?? hehehe rahsia lorh). walaupun kejadian itu amat perit dan pahit, aku terpaksa laluinya walaupun aku tak nak..hanya 1 jer yang perlu kita fikir waktu kita dalam kesakitan...YAKINLAH BAHAWA ALLAH SWT AKAN SENTIASA BERSAMA HAMBANYA...yakin la padaNya bahawa di akan sentiasa ada untuk mmbantu kita...sesungguhnya kita adalah hambaNya dan Dia adalah tuhan kita..iaitu Allah swt yang SATU!!!...

Sekurangnya apabila kita sakit kita akan ingat pada Allah...walaupun dalam keadaan sakit, daripada kita xingat langsung?? sekurangnya kita tahu...Allah itu maha kuasa...aku pernah mngeluh waktu aku sakit...aku ckp kat bapak aku...
"bapak,kakak rase mcm nak sakit la.."
bpk aku jawabla "bagusla kalau sakit"...
aku.."kenapa pulak"
bapk aku jwab "bgus la, sekurgnya bila sakit kau ingt tuhan.."
sentap aku masa dengar bapk aku jwp mcm tu.... hehehe...

amik dari cik google
p/s: ini hanya pendapat dan pandangan aku tentang sakit....klo ade yg tersalah tu, mintak tunjuk ajar.... =)